Kinderen in Myanmar

Kinderen in Myanmar

Meerdere Nederlandse reisaanbieders bieden hun klanten de gelegenheid om tijdens de vakantie een bezoekje aan een kindertehuis te brengen. Dat levert deze weeshuizen geld op – een win-win-situatie, zou je zeggen.

Toch stelde Better Care Network ­Netherlands, een samenwerkingsverband van kinderrechtenorganisaties, afgelopen weekend in het Algemeen Dagblad dat dit de kinderen vooral kwaad doet. “Het geld dat goedbedoelende toeristen en reisorganisaties meebrengen, houdt een onwenselijk systeem van weeshuizen in stand,” zegt coördinator Lotte Ghielen van Better Care Network.

Weeshuizen profiteren van het onvermogen van arme ouders om hun kinderen goed te onderhouden. “Soms worden de omstandigheden in de tehuizen bewust slecht gehouden, zodat bezoekers geld inzamelen. Dat geld verdwijnt vaak in de zakken van de weeshuiseigenaren.”

‘Afschaffing vrijwilligersprojecten’

In een rapport genaamd ‘Vrijwilligerswerk in “weeshuizen”, waarom niet’ pleit Better Care Network dan ook voor de afschaffing van dit soort vrijwilligersprojecten. De ANVR – de Nederlandse koepelorganisatie voor reisorganisaties – lijkt zich daarin te kunnen vinden, want ze ontmoedigde haar leden om weeshuisbezoeken aan te bieden tijdens de Vakantiebeurs die deze week plaatsvond.

Het Algemeen Dagblad kreeg veel reacties op het artikel, waaronder die van Theo Mariano van het kindertehuis in Pahsanten op Bali. Hij vindt dat alle tehuizen op één hoop worden gegooid, en dat door zo’n statement de goede weeshuizen onder de slechten lijden. “Wij zitten in een afgelegen deel van Bali en ik zou het niet erg vinden als toeristen komen kijken en doneren. Maar nee, onze kinderen gaan niet op een rijtje staan om een liedje te zingen. En een stichting in Nederland controleert onze financiën.”

Dat blijft een moeilijk gegeven bij het benoemen van dit soort problemen. Je kunt niet zeggen dat het slechts om deze en deze weeshuizen gaat, want daarvoor is het te structureel. Maar kaart je het aan als problematiek van ‘de’ weeshuizen, dan ligt generalisatie op de loer.

Deel
Tweet