screenshot-2017-01-10-10-21-35

No

A photo posted by @amyschumer on


De Amerikaans comédienne Amy Schumer plaatste onlangs deze foto op Instagram, met daarbij één woord ter commentaar: ‘No.’ Op de foto staan twee covers: die van Boys’ Life Magazine, geheel in het teken van carrièremogelijkheden, en die van Girls’ Life, waarop juist verwijzingen staan naar uiterlijk en schoonheid. En alsof het erom te doen is, staat alleen op de cover van Girls’ Life een foto van een model.

Jongens, de iemand-vervalt-in-traditionele-genderrollen-alarmbel is weer gaan rinkelen! Of jongens en meisjes, dus eigenlijk. En wat daar tussenin zit.

Niet van deze tijd

Heel veel ongelukkiger had het ook eigenlijk nauwelijks gekund: jongens mogen hun ambities verwezenlijken, en meisjes moeten maar gewoon een beetje mooi zijn. Dat is natuurlijk niet helemaal van deze tijd. Grafisch ontwerper Katherine Young besloot daarom om de cover van Girls’ Life wat om te toveren, in een tafereel dat toch echt wat meer recht doet aan hoe we het in de westerse samenleving zouden willen zien:

Afbeelding via Katherine Young, via

Afbeelding via Katherine Young, via

Of het nu om mannen of vrouwen gaat – coverfoto’s laten een geïdealiseerde weergave van de werkelijkheid zien. En een vrij onrealistische, waarvoor bedankt Photoshop. Maar waar mannen dikwijls als succesvol en sterk worden neergezet, gaat het bij vrouwen in veel gevallen puur om de schoonheid. En dat verschil is volgens onderzoek duidelijk terug te zien in de zelfbeelden die vrouwen erop na kunnen houden.

De winkel waarin de magazines lagen had de twee uitersten wat data betreft niet veel beter kunnen etaleren.

Deel
Tweet