polar-bear-1574995_1280

Sinds 1979 wordt gemeten hoeveel ijs er op de Noordpool ligt, en die hoeveelheid is sindsdien nooit zo laag geweest als nu. Dat heeft niet in de laatste plaats te maken met de toegenomen CO2-uitstoot.

Een nieuw rapport van de Fish and Wildlife Service brengt het iets anders: als de uitstoot niet heel snel verminderd wordt, moeten we niet vreemd opkijken als er straks nauwelijks ijsberen meer zijn.

‘Tandeloos plan’

Wereldwijd zijn er nu zo’n 26.000 ijsberen, verspreid over de Verenigde Staten, Canada, en Groenland, maar ook Noorwegen en Rusland. Maar om te voorkomen dat dit er drastisch minder worden, heeft deze organisatie een plan opgesteld met praktische uitwerkingen. Het Centrum voor Biologische Diversiteit vindt dat dit plan zelfs nog wat mager is, liet het weten. Het is een ‘tandeloos plan,’ dat niet zal voorkomen dat de ijsberen van Alaska uitsterven.

Over het probleem is men het dus wel eens – nu nog eenduidigheid over de oplossing.

Deel
Tweet