Screenshot via

Screenshot via

“Ik ben ongelukkig met mijn werk, net als de meesten hier trouwens. Maar dat feit proberen we te negeren.” Zo begint een hoge pief uit de tabaksindustrie zijn speech voor een afscheidnemende collega.

Dat tafereel is te zien in de video van Een doodnormale zaak, waarin mensen uit de tabaksindustrie samen komen op een receptie, en strooien met uitspraken die hun eigen firma niet bepaald in goed daglicht zetten: “Elke dag raken honderd nieuwe kinderen verslaafd, en daar zijn we afhankelijk van” bijvoorbeeld, of “Ik weet niet hoe ik aan mijn familie moet uitleggen dat ik hier werk.”

Verantwoordelijkheid

Hoewel je net zo goed kunt zeggen dat ook rokers zelf een verantwoordelijkheid hebben – roken blijft immers een keuze – is het inderdaad best een gek idee dat vrij veel mensen op deze wijze hun steentje bijdragen aan de wereld. Voor zover je het over ‘bijdragen’ kunt hebben natuurlijk.

Het cijfer van honderd kinderen lijkt overigens afkomstig te zijn van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, die eind 2015 een campagne startten tegen roken.

Deel
Tweet