Screenshot 2017-02-06 12.13.14
Montesquieu. Publiek domein.

Montesquieu. Publiek domein.

Een belangrijk principe van de democratie is de scheiding der machten. Er is een wetgevende macht die de wetten opstelt, een uitvoerende macht die het land bestuurt en een rechterlijke macht die deze besturing toetst aan de wet. Best handig, want op zo’n manier kunnen overheden ook weer niet álles doen wat ze willen – ook zij moeten zich aan bepaalde regels houden.

Deze driedeling is ooit bedacht door de Franse filosoof Charles de Montesquieu, en wordt tegenwoordig op verschillende manieren uitgevoerd. In Nederland heeft ook de uitvoerende macht bijvoorbeeld het een en ander te zeggen over het invoeren van formele wetten.

Inreisverbod

Hoe het er de laatste weken echter in de Verenigde Staten aan toegaat is wel opmerkelijk: de uitvoerende macht bepaalt iets (Donald Trump stelt een inreisverbod in), waarna de rechterlijke macht hier een stokje voor steekt (de rechter zet het inreisverbod tijdelijk stop). Een vrij extreem geval van ‘jezelf niet aan de afspraak houden.’

Trump is daar niet van gediend. En natuurlijk zou het iedereen helemaal vrij mogen staan om kritiek te hebben op de rechterlijke macht. Het typerende aan deze situatie is alleen dat de kritiek precies komt wanneer het de criticaster uitkomt – zie ook Trumps reacties op media die vraagtekens bij hem stellen.

Goed, dat waren tweehonderd woorden om een situatie te schetsen. Een andere manier om dat te doen is waarschijnlijk veel efficiënter: laat gewoon deze cartoon zien:

Deel
Tweet