Screenshot via

Screenshot via

De architect Stefano Boeri heeft een wel heel opvallende manier gevonden om het Chinese Nanjing te vergroenen: flatgebouw-bossen. De flats worden beplant met 1.100 bomen en een grote hoeveelheid andere begroeiing. Daarnaast komen er ook gewoon woningen, kantoorruimtes, een school en zelfs een museum in.

De flats zijn niet alleen mooi, ze hebben ook een belangrijk doel: het opzuigen van de enorme hoeveelheden smog in de stad. Per jaar kunnen ze 25 ton co2 opnemen. Dat is gelijk aan 2,4 miljoen kilometer aan treinreizen, of de uitstoot van 175 vluchten tussen Schiphol en Parijs. Met de flats, zo is de hoop, wordt ook iets van de biodiversiteit in de betonnen jungle van Nanjing hersteld.

Groter plan
Het ambitieuze project is pas het begin van een nog veel groter plan. Boeri wil namelijk een hele nieuwe stad met dit soort flats aanleggen in het Chinese Shijiazhuang – een van de meest vervuilde steden ter wereld. In deze nieuwe stad moeten 100.000 mensen komen te wonen.

Helemaal nieuw is het idee van de bosflats trouwens niet. In het Zwitserse Lausanne en in Milaan zijn vergelijkbare – maar kleinschaligere – projecten van Boeri al opgeleverd. De verwachting is dat hun grote Chinese broers in 2018 klaar zullen zijn.

Deel
Tweet