Als we de meeste peilingen mogen geloven, is het niet al te best gesteld met de populariteit van de Partij van de Arbeid. Maar als we uitgaan van de peiling van Stemming2017, dan valt dat eigenlijk best mee: deze website meet het aantal keer dat politieke partijen vermeld wordt op Twitter. Dan staat de PvdA ineens keurig derde, achter de VVD en de PVV.

Achter deze site zit onderzoeker Eric Sanders, die het als een aanvulling beschouwt op de conventionele peilingen. Hoewel Twitter natuurlijk geen goede afspiegeling is van de samenleving, bleek bij de vorige verkiezingen dat Sanders er met zijn peiling niet eens zo ver naast zat.

Handig
Het handige aan dit overzicht is dat het precies kan laten zien hoe bepaalde gebeurtenissen invloed hebben op de aandacht die partijen krijgen. Denk aan het Zwarte Piet-interview van Halbe Zijlstra bij Pauw, en het vertrek van Sylvana Simons bij DENK. Dat wil dan weer niet zeggen dat die aandacht altijd wordt vastgehouden: Sylvana Simons bungelt bijvoorbeeld alweer een tijdje onderaan in de twitterranglijst.

Kleine partijen
Verder valt op dat kleine partijen relatief meer aandacht krijgen op Twitter. VNL van Jan Roos doet het bijvoorbeeld goed, terwijl ze volgens de reguliere peilingen op slechts één of zelfs geen enkele zetel zitten. Ook DENK maakt de nodige tongen los, al valt niet uit te sluiten dat daar wat trollen bij aan te pas zijn gekomen.

Twitter lijkt wat dat betreft een beter medium voor kleine partijen dan televisie. Daar domineren volgens de site Lijsttracker de bekende gezichten van de grote partijen. Vooral Mark Rutte en Alexander Pechtold zijn veel te zien op de oude vertrouwde beeldbuis. Die televisieoptredens blijken overigens ook nog steeds voor veel twitterverkeer te zorgen, dus de heren hoeven zich nog geen zorgen te maken dat ze te ouderwets zijn.

Deel
Tweet