NASA Space Poop Challenge

Foto: Paul Hudson via Flickr

Hoe loos je als astronaut het beste je poep, plas en menstruatiebloed? Om die prangende vraag te beantwoorden lanceerde NASA een tijdje terug de Space Poop Challenge. En wat je hoopt is waar: de winnende ideeën zijn nu eindelijk bekend.

Uniseks
NASA zocht een alternatief voor de huidige, wat ouderwetse methode: het dragen van een luier, zij het een extra absorberend exemplaar. De poepcompetitie leverde ruim 5000 ideeën voor ruimtelijke lichaamssap- en fecesafvoer op.

De concepten moesten in ieder geval klein en snel uitvoerbaar zijn. Daarnaast moesten ze geschikt zijn voor mannen en vrouwen, vrije beweging mogelijk maken en geschikt zijn om een paar dagen te dragen.

Opblaasbare oplossing
Het beste idee bedacht Luchtmachtofficier en chirurg Thatcher Cardon, die daarmee 15.000 dollar binnenhengelde. Zijn ontwerp omvat een kleine luchtsluis bij het kruis van het ruimtepak, waardoor ruimtevaarders items als opblaasbare bedpannen en luiers in hun pak kunnen brengen en ze vervolgens opgeblazen. Ook hun ondergoed kunnen kosmonauten met behulp van de doorgang verwisselen.

“Tegenwoordig kunnen ze hartkleppen vervangen met katheters in een slagaders,” vertelde hij aan NPR. “Dan zouden we ook in staat moeten zijn om een oplossing te vinden voor een beetje poep.”

Transporteren
Het een-na-beste ontwerp is een systeem gebaseerd op luchtenergie. Daarbij wordt de ontlasting verplaatst naar een ander deel van het pak door de energie die vrijkomt door bewegingen van de astronaut. De derde plek ging naar een speciaal zwempak, dat het lichamelijk afval niet alleen verplaatst, maar dit ook desinfecteert.

Poepen in de ruimte. Leuker kun je dat niet echt maken, maar gelukkig wel een stuk makkelijker.

Deel
Tweet