Wat zou jij nog één keer willen eten op de laatste dag van je leven? Als je dan überhaupt nog honger hebt natuurlijk. Zou je gaan voor een grote bak met ijs, of misschien toch liever voor een sappige biefstuk? Dit dilemma hield de Nieuw-Zeelandse fotograaf Henry Hargreaves zo bezig dat hij besloot om de indringende fotoserie ‘No Seconds’ te maken.

Laatste restje menselijkheid
Hargreaves baseert zich met zijn foto’s op de keuzes die Amerikaanse ter dood veroordeelden maakten voor hun ‘laatste maal’, een gebruik waarbij gevangenen nog een keer lekker mogen eten voordat ze worden geëxecuteerd. ‘‘De traditie van een ‘laatste maal’ is een klein beetje menselijkheid dat nog bestaat bij de uitvoering van de doodstraf. Het gaf me de kans om me even in deze mensen te kunnen verplaatsen”, zo motiveert de fotograaf – die er geen geheim van maakt tegenstander te zijn van de doodstraf – de serie.

Het moet gezegd worden, het heeft inderdaad iets angstaanjagend persoonlijks om te zien wat de stakkers – die overigens wel wat op hun kerfstok hebben – hebben gekozen als het laatste wat ze ooit zullen eten. Sommigen hebben ook een opvallende keus, zoals de 28-jarige Victor Feguer, die een enkele olijf – met pit – wilde hebben.

Bekijk hier de hele serie.

Victor Feguer (28), veroordeeld voor ontvoering en moord, wilde een olijf, met pit.

Victor Feguer (28), veroordeeld voor ontvoering en moord, wilde een olijf, met pit.John Wayne Gacy (52), veroordeeld voor 33 moorden, koos voor 12 gefrituurde garnalen, een emmer KFC, friet en een halve kilo aardbeien.

John Wayne Gacy (52), veroordeeld voor 33 moorden, koos voor 12 gefrituurde garnalen, een emmer KFC, friet en een halve kilo aardbeien.Timothy McVeigh (33), veroordeeld voor 168 moorden, wilde een liter Mint-Chocolade Chip ijs.

Timothy McVeigh (33), veroordeeld voor 168 moorden, wilde een liter Mint-Chocolade Chip ijs.Ronnie Lee Gardner (49), veroordeeld voor beroving en 2 moorden, nam kreeftenstaart, biefstuk, vanille-ijs, appeltaart, en tijdens het eten keek hij naar de Lord of The Rings trilogy.

Ronnie Lee Gardner (49), veroordeeld voor beroving en 2 moorden, nam kreeftenstaart, biefstuk, vanille-ijs, appeltaart, en tijdens het eten keek hij naar de Lord of The Rings trilogy.


Deel
Tweet