KlimaatKandidaat Dion Graus Brekend

Dion Graus (PVV) speelt onder begeleiding van een imker met bijtjes. Screenshot via

Bij de VVD komt klimaat pas op pagina 85 in het verkiezingsprogramma aan de orde. En ook veel andere partijen laten nog weinig merken van enige urgentie op dit thema. De Jonge Klimaatbeweging wil daar iets aan veranderen. Daarom startte ze in samenwerking met politieke jongerenafdelingen de #KlimaatKandidaat-campagne.

Ze kozen voor elke partij (jawel, ook de PVV) een klimaatkandidaat op basis van zijn of haar inzet voor duurzaamheid. Een stem op een van hen is daarmee (in theorie) een stem voor duurzaamheid.

Impact?

Zo’n campagne verandert natuurlijk weinig aan het feit dat het klimaatbeleid per partij varieert van non-existent (PVV) en halfslachtig (VVD) tot hoge prioriteit (GroenLinks, PvdD). De hoop is vooral dat door mensen die zich binnen de partijen wel met het klimaat bezig houden een luidere stem te geven, duurzaamheid hoger op de politieke agenda komt.

Goeie ouwe Graus

Waarom de jongerenorganisaties voor een bepaalde kandidaat hebben gekozen is over het algemeen vrij helder. Zo is bijvoorbeeld Agnes Mulder als woordvoerder energie-duurzaamheid de klimaatexpert van het CDA, werd VVD’er Dennis Wiersma door duurzaamheidsnetwerk Nudge verkozen tot Best Young Leader for Sustainability en heeft GroenLinks-wethouder Paul Smeulders in Helmond duurzaamheid, milieu en energie in zijn portefeuille.

Verrassender in het lijstje is PVV-gekkie Dion Graus, wiens partij als enige tegen het klimaatakkoord van Parijs stemde. “De klimaatontkenning bij de PVV is schandalig – en dus roepen we Dion Graus op om zich ertegen te verzetten”, verklaart De Jonge Klimaatbeweging. Daarnaast wil de beweging niet een grote groep (PVV-stemmers) uitsluiten. Een standpunt waar de partij zelf misschien nog wat van kan leren…

Deel
Tweet