Enoteca Maria restaurant oma's 1 Brekend

Screenshot via Gothamist.

In Enoteca Maria staan niet professionele chefs, maar minstens zo lekker kokende oma’s vanuit de hele wereld in de keuken.

Magisch

Het overlijden van zijn moeder bracht de Italiaans-Amerikaanse eigenaar Jody Scravella op het idee om oma’s te laten koken in zijn restaurant: een Italiaanse grootmoeder in de keuken vulde de leegte die hij voelde.

Twaalf jaar later komen gasten van heinde en verre om te genieten van de culinair begaafde senioren. “Als ik door het restaurant loop hoor je mensen aan elke tafel praten over hun moeders en grootmoeders,” vertelt Scaravella. “Het is een trip down memory lane.”

De vrouwen leerden hun recepten van hun (groot)moeders, die het weer van hún (groot)moeders meekregen. “Dus elke keer als deze dames koken, vloeien honderden jaren cultuur uit hun vingers. Dat is magisch.”

Enoteca Maria restaurant oma's 2 Brekend

Screenshot via Great Big Story.

Wereldkeuken

Enoteca Maria begon met Italiaanse oma’s, maar inmiddels zijn de kokkerellende grootmoeders afkomstig uit dertig verschillende landen, van de Dominicaanse Republiek en Polen tot Nigeria en Syrië. Elke dagen bestieren twee nonna’s de keuken, één uit Italië en één uit een ander land. Er werkt overigens ook één opa; Giuseppe is verantwoordelijk voor de pasta’s.

Scaravella wil diversiteit vieren en gebruiken om mensen samen te brengen in plaats van te verdelen. “Daarmee is het ook een waardevol project in deze tijd,” meent de restauranteigenaar. Daar kunnen we alleen maar volmondig mee instemmen.

Deel
Tweet