Lijsttrekkers StemWijzer Brekend

De lijsttrekkers vullen zelf de StemWijzer in. Screenshot via NOS.

Over twee dagen mogen we weer stemmen. Nog zwevend? De StemWijzer kennen we nu wel, maar er zijn veel meer (en betere) manieren om je in korte tijd goed te informeren. En die zetten wij voor je op een rij – geen dank.

Normaal. Praten.

Idealiter spit je de verkiezingsprogramma’s van de partijen waartussen je twijfelt door. Maar eerlijk is eerlijk, het is best een uitdaging om door dat wollige gebazel heen te komen. Veel partijen denken gelukkig ook aan Henk en Ingrid en bieden hun programma beknopter en ‘in makkelijke taal’ aan – GroenLinks trekt daar bijvoorbeeld zeventien pagina’s voor uit, tegenover het reguliere programma van 78 kantjes.

Alleen geïnteresseerd in bepaalde thema’s waarop je partijen wil vergelijken? Dan is NRC je beste vriend met de Programmawijzer, waarin je kan filteren op thema’s en partijen.

Sekswijzer

Waar de StemWijzer slechts een globaal beeld geeft, zijn er dit jaar veel meer specifieke wijzers. Neem de Politieke Sekswijzer (gefocust op thema’s als abortus en aidsbestrijding), de Privacy Stemwijzer en De Grondwetwijzer. Die laatste toetst de partijprogramma’s aan de Nederlandse grondwet. Bij elk thema dat je relevant vindt, van discriminatie tot onderwijs, kan je per partij terugvinden wat daarover in het verkiezingsprogramma wordt gezegd.

Heb je een aardig idee gekregen van je voorkeuren en nog tijd over voor wat extra verdieping? Kijk eens de thema-afleveringen rond de partijen die je overweegt van Nieuwsuur terug, een aardige tegenhanger van de televisiedebatten die vooral een wedstrijdje retoriek zijn

Trap er niet in

Waarom is het niet genoeg om enkel de algemene StemWijzer als stemadvies gebruiken? Een groot probleem is dat partijen zelf de antwoorden op de stellingen aanleveren, die niet altijd stroken met het daadwerkelijke verkiezingsprogramma.

Zo is het CDA het ‘oneens’ met de stelling dat Nederland meer geld moet uitgeven aan de ontwikkeling van arme landen, terwijl uit het partijprogramma het tegenovergestelde blijkt. Een trucje dat de partij ook uithaalde voor de verkiezingen in 2010, waar het uiterst onsuccesvolle gedoogkabinet van VVD en CDA met ondersteuning van de PVV uitrolde…

Succes met stemmen!

Deel
Tweet