Foto: Tech Insider

Volgens voorspellingen van de Verenigde Naties zal de wereldwijde zeespiegel nog deze eeuw tot maximaal 82 centimeter gestegen zijn. Dat klinkt misschien als nog wel te overzien, maar het betekent dat grote delen van de bewoonde wereld onder water komen te staan. Het Amerikaanse Seasteading Institute heeft een ambitieus ontwerp bedacht dat hier een oplossing voor biedt: een volledig drijvende stad. En het is meer dan alleen een leuk idee. Frans Polynesië, een eilandstaatje dat helemaal in zee dreigt te verdwijnen, wil in 2020 al zijn eerste bewoners onderbrengen in zo’n drijvend gevaarte.

Hoewel het eerste prototype nog gebouwd moet worden, denken de ontwerpers dat hun drijvende steden een realistische oplossing zijn voor het verdwijnen van grote stukken bewoonbaar land. Na de pilot in Polynesië – de bouw begint in 2019 – willen zij hun idee exporteren naar andere plaatsen die met acute waterproblemen kampen, zoals Bangladesh en Miami.

Nederlanders spelen grote rol

Zoals het hoort bij grote waterprojecten speelt Nederland een grote rol in het ontwerp van dezen drijvende steden. In Rotterdam ligt een belangrijk prototype voor hoe de steden zullen werken: het drijvende paviljoen van het bedrijf DeltaSync. Hier wordt al een aantal jaar onderzoek gedaan naar de weerbaarheid van drijvende gebouwen en de mogelijkheden voor een zelfvoorzienend duurzaam energienetwerk.

Het drijvende paviljoen van DeltaSync in Rotterdam.Vraagtekens

Hoewel de ontwikkelingen er heel hoopvol uitzien zijn er nog wel een aantal vraagtekens bij deze drijvende steden. Zo is nu nog een probleem dat ze moeilijk te beschermen zijn tegen de golfslag in wilde zeeën. Ook is het nog de vraag hoe goed ze voor hun omgeving zijn. De eerste steden zullen dichtbij de kust worden gebouwd en het is niet duidelijk hoe zo’n bewoond gevaarte het omliggende zeeleven zal aantasten.

Emigreren

Mocht je overwegen om over een paar jaar naar Frans Polynesië te emigreren om op het water te wonen dan is het slim om alvast te beginnen met sparen. In eerste instantie zal een appartement van 75m2 zo’n 400.000 dollar kosten. Maar goed, dat bedrag ben je in het centrum van Amsterdam ook kwijt. En dan heb je waarschijnlijk een minder spectaculair uitzicht.

Deel
Tweet