Foto: Sensiks

Even genoeg van de drukke stad, maar geen geld voor een safari? De Nederlandse start-up Sensiks heeft een virtual reality-cabine gebouwd die je in een handomdraai op het strand, de savanne of de heide tovert. Hiermee spelen ze in op de steeds schaarser wordende natuur in stedelijke gebieden. Met de cabine kunnen stedelingen zo alsnog de stress van het drukke stadsleven van zich af schudden met een ontspannende (virtuele) natuurervaring.


Volledige ervaring

Het belangrijkste onderscheid tussen de cabine van Sensiks en de VR-ervaring die we al kennen is dat deze meerdere zintuigen tegelijkertijd stimuleert. De ‘ouderwetse’ VR-bril beïnvloedt alleen wat we zien, de cabine gaat voor de volledige ervaring: beeld, geluid, geur, warmte en zelfs wind. Beelden van een zacht ruisende zee worden verrijkt met een zilte zeewind die je écht voelt en een safari wordt levensecht gemaakt met de geur van verse olifantenuitwerpselen – of iets anders minder onsmakelijks.

De cabine wordt bestuurd door een achthoekige steen die je hartslag leest en daaruit ‘leert’ wat jij wel en niet ontspannend vindt. Blijkt dat jij een kudde aanstormende olifanten toch niet zo ontspannend vindt? Dan stuurt de cabine ze terug de rimboe in. En ben jij meer van de woeste schuimkragen bij een Hollandse westerstorm in plaats van een zacht ruisend mediterraans zeetje? Uw wens is Sensiks’ bevel.

Medisch gebruik

De mogelijkheden van de cabine beperken zich niet tot ontspanning en wellness. In samenwerking met onder meer het Radboud Medisch Centrum kijkt het bedrijf ook naar toepassingen binnen de medische wereld. Zo kijken ze naar mogelijkheden om de stress bij patienten te verminderen, wat kan leiden tot een snellere genezing. Maar denk ook aan de behandeling van mensen met posttraumatische stress of die last hebben van een burn-out.

South by South West

De toverdoos van Sensiks heeft al minimaal één bekende en invloedrijke fan. Onze eigen prins Constantijn was aanwezig bij de presentatie van de multi-sensorische cabine op het South by Southwest festival en kon zijn enthousiasme met moeite verbergen.


Toekomstmuziek

Hoewel het prototype er al wel is, is het is nog even wachten tot de cabines ook echt voor het grote publiek beschikbaar zijn. De bedenkers zijn nu druk bezig met het verzamelen van extra fondsen om in de toekomst een consumentenversie te bouwen. Tot die tijd zul je het dus nog even moeten doen met het echte bos of strand.

Deel
Tweet