Makaak pratende apen Brekend

Ook altijd al benieuwd geweest hoe het zou zijn als apen konden praten? Gelukkig is daar de wetenschap: onderzoekers aan Princeton University ontdekten dat makaken fysiek gezien in staat zijn om te praten en maakten een audiofragmentje van hoe dat zou klinken.

Primatenpraat

Wij menswezens communiceren door met onze larynx (strottenhoofd) geluid te produceren en dat te vervormen naargelang de posities van onze tong en lippen – samengevat als ‘praten’. Volgens neurowetenschapper Asif Ghazanfar vroegen wetenschappers zich al lang af of anatomische verschillen kunnen verklaren dat mensen de enige schepsels zijn die kunnen praten.

Aan de hand van röntgenvideo’s traceerden Ghazanfar en collega’s de bewegingen van de betrokken lichaamsdelen (zoals de larynx en de lippen). Op basis van die data maakten ze een computermodel, dat ze vervolgens toepasten op het gebrul van een makaak. Wat bleek? Als het beest de hersencapaciteit zou hebben om te praten, zou hij begrijpelijke klanken en zelfs volle zinnen kunnen produceren.

Wel zou de apenpraat iets minder lekker in het gehoor liggen. Ter vergelijking, zo klinkt het als een (Engelssprekend) mens je ten huwelijk vraagt:

… en zo als een aap dat doet (wie daar nou ‘ja’ op zou zeggen…):


Evolutionaire neven

“Nu kan niemand zeggen dat de vocale anatomie apen verhindert om te praten – het moet iets in het brein zijn,” concludeert Ghazanfar.

In vervolgonderzoek is het volgens psycholoog Laurie Santos interessant om te bekijken of ook nauwer verwante apensoorten, zoals chimpansees, een mensachtig spraakkanaal hebben. Als dat het geval is kunnen studies naar het chimpanseebrein ons meer leren over de neurale netwerken waardoor wij kunnen praten in tegenstelling tot onze ‘evolutionaire neven’.

Interessant voor de wetenschap, maar verder kunnen we er niet helemaal rouwig om zijn dat apen niet verder komen dan brullen. Beeld je maar eens een tripje Apenheul in met bovenstaand geluid…

Deel
Tweet