Foto: Apple Daily

Als de twintigjarige politieagent Ifzal Zaffar een noodoproep krijgt dat iemand van een twintig meter hoge kraan naar beneden wil springen, twijfelt hij geen moment: hij racet ter plaatse. Ifzal, pas net een jaar agent, begint tegen de suïcidale man te praten. Al snel blijkt echter dat die alleen het Pakistaanse Urdu spreekt. Laat Ifzal nu net de enige agent in zijn district zijn die Pakistaanse roots heeft. Hij weet de man in zijn moedertaal te overtuigen om naar beneden te komen. Wat daarna volgde had de agent zelf waarschijnlijk ook niet helemaal kunnen voorzien.

Een filmpje waarin Ifzal over zijn daad uitlegt kreeg duizenden reacties en hij wordt nu van alle kanten gehuldigd als held.


Operatie Edelsteen

Zijn actie wordt ook gebruikt als voorbeeld dat Hongkong een diverser politiekorps nodig heeft. De stad is mede door de eeuwenoude geschiedenis als handelsstad een smeltkroes van culturen geworden. Onder de miljoenen inwoners leven veel mensen met een afkomst van buiten China. Toch blijkt het nog heel moeilijk om die diversiteit ook terug te laten komen in de politie.

Het korps is daarom enkele jaren geleden begonnen met Operation Gemstone (‘Operatie Edelsteen’). Doel is het afdwingen van een betere vertegenwoordiging van andere bevolkingsgroepen dan de Chinese. Ifzal, zelf pas de vijfde agent die uit het programma kwam rollen, zal die missie geen kwaad hebben gedaan. ‘We hebben meer niet-Chinezen nodig bij de publieke diensten in Hongkong’, is een van de vele veelzeggende reacties die hij kreeg via sociale media. Ook de moslimraad van Hong Kong is heel blij met alle aandacht voor de agent: ‘Bravo voor deze jongeman en voor de politie van Hong Kong die hem heeft aangenomen’, zo liet de raad optekenen in de Apple Daily.

Echt knap

Naast bewondering voor zijn daden zijn er inmiddels ook bewonderaars van zijn (niet-Chinese) looks: ‘Hij is erg knap én hij heeft een gouden hart’, schrijft de lyrische Nuna Priya.

Ifzal blijft zelf overigens bescheiden onder alle commotie. Hij zegt dat hij slechts heeft gedaan wat hem geleerd is op de politieacademie.

Deel
Tweet