Books Not Bombs Brekend

Sinan Zeino. Screenshot via Books Not Bombs.

Sinan Zeino is een van de ruim 3,3 miljoen Syriërs die hun studie niet konden vervolgen door de bombardementen in hun thuisland. Door Books Not Bombs kreeg de gevluchte student een studiebeurs om verder te studeren in de Verenigde Staten.

Veilig verder

In Syrië volgde Zeino een opleiding tot maatschappelijk werker. Toen hij onderweg naar de universiteit een bus voor zijn neus zag ontploffen, wist hij dat het te gevaarlijk werd om nog naar de universiteit te gaan. Via het ‘Syrië Consortium voor Hoger Onderwijs in Crisis‘ kreeg hij een Amerikaanse studiebeurs waarmee hij zijn opleiding kan afmaken in een veilige omgeving.

Zeino is ontzettend dankbaar voor de kans die hij heeft gekregen. Tijdens zijn stage hielp hij vluchtelingen met zaken als het aanvragen van een social security card en boodschappen doen: “Voor mij was dat een geweldige manier om iets terug te geven aan de maatschappij.” Volgens Zeino zal elke Syrische student die eenzelfde ervaring is gegund “een groot verschil maken voor zijn of haar land”.

Via Books Not Bombs roepen studenten meer universiteiten op om zich aan te sluiten bij het Consortium en (deels) gefinancierde plekken vrij te maken voor Syrische vluchtelingen. “Als we daadwerkelijk studiebeurzen voor Syriërs verzekeren, maken we ook echt een praktisch verschil,” aldus de Syrisch-Amerikaanse campagnevoerder Tasneem Sannan, wiens nichtje op de universiteit was tijdens een bombardement. Daarmee is Books not Bombs meer dan een bewustwordingscampagne die vervolgens weer vergeten wordt.

Ook Nederland doet mee

Het initiatief lijkt zijn vruchten af te werpen: zestig universiteiten hebben zich reeds aangesloten en op ruim 180 onderwijsinstellingen is de campagne gestart. Als genoeg studenten, alumni en medewerkers de oproep ondertekenen, komt hun universiteit in actie.

De campagne werd gestart in de VS, maar inmiddels doen studenten in vijftien landen mee aan de oproep: van Canada en Mexico tot Jordanië, Nieuw-Zeeland en Koeweit. In de lijst zien we ook drie Nederlandse universiteiten terug die nog wel wat ondertekeningen kunnen gebruiken: de VU en de UvA in Amsterdam en de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Deel
Tweet