alternatieve gevangenis APAC Brazilië Brekend

Een van de APACs (Associatie ter bescherming en ondersteuning van veroordeelden) in de Minas Gerais. Screenshot via AVSI.

In Braziliaanse gevangenissen kampen gedetineerden met helse leefomstandigheden en ernstig politiegeweld. In de deelstaat Minas Gerais rukken nu met succes alternatieve gevangenissen op: gevangenen hebben er vrijheid en verantwoordelijkheid, tot op het beheren van de eigen celsleutels aan toe.

Leven in een open gevangenis

In deze gevangenissen ligt de focus niet op de misdaad, maar op de persoon daarachter. Gedetineerden heten er ‘herstellenden’, ze worden aangesproken met hun naam in plaats van met een nummer en ze lopen niet rond met handboeien en een gevangenispak maar in hun eigen kleding. “Dit is de vierde gevangenis waar ik zit. Het verschil is dat we hier worden behandeld met waardigheid,” vertelt ‘herstellende’ Rooney.

alternatieve gevangenis APAC Brazilië Brekend 1

Rooney is kapper en zit vast wegens moord. Screenshot via AVSI.

Onder begeleiding van maatschappelijke organisaties (politie en wapens zijn afwezig) runnen de herstellenden zelf de zogenoemde APAC’s. Ze verzorgen bijvoorbeeld de administratie, schoonmaak en onderhoud. Daarnaast kunnen ze opleidingen volgen variërend van technische vaardigheden tot tuinieren en koken.

Ook sociale aspecten staan centraal in trainingen, zoals communicatie, samenwerken en leren om weer een steun te zijn voor familie en vrienden. Rooney: “We worden echt voorbereid op het re-integreren in de samenleving en de vereniging met onze families.”

Van destructie naar constructie

Een van de 3.000 ‘herstelden’ is Jelletly Aron, die van jongs af aan in de criminaliteit zat. Door een opleiding civiele techniek leerde hij dat er een andere uitweg was dan misdaad. “Ik weet nu hoe ik moet creëren in plaats van vernietigen; hoe ik anderen kan helpen om hun droom te vervullen, bijvoorbeeld door hun eerste huis te bouwen,” vertelt Aron, die nu regelmatig terugkeert als vrijwilliger bij APAC.

Gunstig alternatief

In Brazilië zitten ruim 600.000 personen gevangen, een aantal dat de capaciteit van het aantal cellen ruimschoots overstijgt. Het leidt tot overbevolkte gevangenissen waarin mensenrechten geschonden worden, variërend van afwezigheid van medische zorg tot marteling.

Het is dan ook niet verrassend dat mensen er niet bepaald beter op worden tijdens hun gevangenschap: maar liefst 75 tot 80 procent valt na vrijlating terug in de criminaliteit. Meer opzienbarend en vrolijk stemmend: van de ‘herstellenden’ uit de alternatieve gevangenissen valt nog geen 10 procent terug. Toch niet zo’n gek idee dus, een open deur beleid in de bajes.

Deel
Tweet