Foto: Hamburger Gabenzaun am Hauptbahnhof

Het muurtje bij metrostation Hauptbahnhof in Hamburg komt ongeveer tot kniehoogte. Ideaal om even op te zitten en uit te rusten van een lange wandeltocht. Dat is dan ook precies wat veel daklozen in de stad deden. Tot de gemeente besloot dat het daar niet van gediend was en er een groot hek neerzette om ze weg te houden. Met de reactie hierop was alleen geen rekening gehouden. Hamburgers veranderden het hek uit protest namelijk in een donatiepunt waar mensen eten, dekens, hygiëneartikelen en andere levensbehoeften achterlaten.

Protest

Het donatiehek is een idee van een groep bewoners achter de Facebookgroep met de kraakheldere naam ‘Geschenken aan het hek bij het Hauptbahnhof’. Volgens Duitse media is dit een groep Hamburgers die werken in de daklozenzorg en boos zijn dat de gemeente wel geld heeft om een hek neer te zetten om daklozen uit het straatbeeld weg te houden, maar tegelijkertijd heel weinig zou doen om het probleem zelf ook echt op te lossen. En ze staan niet alleen in hun protest.

Landelijke bekendheid

Al snel na het opstarten van de actie, in januari, begonnen mensen plastic zakken met eten en andere donaties bij het hek achter te laten. Veel media kregen het hek ook in het vizier, waardoor het een landelijk bekend fenomeen werd. Iets wat ook te merken is aan het aantal donaties: “We hebben dagen waarop ruim zestig gevulde plastic tassen van eigenaar veranderen”, zo zegt een vrijwilliger over het succes van het hek.

Ondanks het succes zal het hek waarschijnlijk binnenkort ook weer worden weggehaald, want het hele stationsgebied wordt verbouwd. Maar de initiatiefnemers hebben al aangegeven het donatiepunt gewoon te verplaatsen. “Er zijn nog genoeg hekken over waar we dit kunnen voortzetten”, is een van de reacties. Hoe dan ook is het donatiehek een hartverwarmend gebaar naar de daklozen die zelfs een zitplekje niet gegund was.

Deel
Tweet