Slimme contactlenzen biosensoren diabetes Brekend

Een artistieke weergave van doorzichtige biosensoren in contactlenzen. Credit: Jack Forkey/Oregon State University.

Ruim 1,2 miljoen Nederlanders (1 op de 14) kampen met diabetes. Met diabetes valt goed te leven, maar daar moet je wel veel voor doen. Amerikaanse wetenschappers zijn nu bezig met iets dat de zelfzorg wat kan verlichten: ‘slimme contactlenzen’.

Patiëntvriendelijk

Voor je van huis gaat al bedenken wanneer je weer gaat eten, insuline spuiten, het aantal koolhydraten uitrekenen, zorgen dat je altijd iets bij je hebt voor het geval je bloedsuiker daalt en je je flauw voelt – voor veel diabetespatiënten is het een dagelijkse realiteit.

Ook je bloedsuikergehalte goed monitoren is vaak noodzakelijk voor een goede behandeling. En op dit gebied kan de slimme contactlens, die met biosensoren het bloedglucosegehalte in tranen meet, uitkomst bieden.

Normaal meet je meerdere keren per dag door bloed te prikken of met een 24-uursensor op of onder de huid. Je kunt je voorstellen dat het verwisselen van een lens een stuk minder belastend is dan het dragen van een apparaatje of elektroden op of onder je huid. Ook hoef je, anders dan bij prikken, niet vooruit te denken over wanneer je meet en of je alles bij je hebt, omdat de lens voortdurend aan het meten is.

Supersonisch snufje

De term IGZO (Indium Gallium Zinc Oxide) zegt je mogelijk niets, maar dankzij deze technologie hebben onze smartphones een beeld van hogere resolutie, besparen ze meer energie en zijn de touchscreens gevoeliger. Een van de uitvinders daarvan, Gregory Herman, past diezelfde technologie nu toe op de slimme contactlens.

Met behulp van IGZO-transistoren, een eiwit dat de glucose in de tranen afbreekt en nanostructuren kunnen de slimme lenzen het glucosegehalte, ook in zeer lage concentraties zoals in het oog, meten (voor de technici: hoe dat precies werkt lees je hier).

WiFi-diagnostiek

Volgens Herman kan je in theorie duizenden biosensoren plaatsen in een IGZO-lens, die elk een verschillende lichaamsfunctie meten. Een vervolgstap is dat je relevante medische informatie kan versturen via WiFi of Bluetooth. In het geval van diabetes kan bijvoorbeeld de diabetesverpleegkundige advies en medicatie afstemmen op die informatie.

Het roept wel de vraag op in hoeverre je persoonlijke medische gegevens wil delen. Maar met goede richtlijnen rond privacy en verstrekking van de gegevens, lijkt de technologie veelbelovend. Niet alleen voor de zelfzorg van diabetespatiënten, maar ook voor diagnostiek van andere aandoeningen. Zo gebruikte Hermans team de techniek al om nierfunctioneren te meten en onderzoekt hij nu het gebruik om kanker en andere ziekten vroeg te kunnen detecteren.

Deel
Tweet