Hav A Sole schoenen zwervers kinderen Brekend 1

De blije eigenaar van een nieuw paar sneakers.

Als jongetje dat uit armoede in een opvang leefde, was Rikki Mendias dolblij toen hij gloednieuwe schoenen van een weldoener kreeg. Twintig jaar later richtte de Amerikaan Hav A Sole op: een organisatie die kwaliteitssneakers uitdeelt aan zwervers en kwetsbare kinderen en jongeren.

Sneakerfetisj

Mendias kende een pittige jeugd, met als dieptepunt dat zijn drugs- en alcoholverslaafde moeder in de gevangenis terechtkwam. Daarna kwamen Mendias, zijn broer en hun moeder in de opvang terecht. Toen een oud-bewoner zag dat de jongen gaten in zijn schoenen had, kocht ze twee nieuwe paren voor hem.

De kick die de nieuwe schoenen gaven, raakte Mendias nooit kwijt. Het gezin krabbelde op en hij werd een grote schoenenverzamelaar. Toen hij in 2014 zijn collectie bekeek voelde het als een klap zijn gezicht – waar was hij mee bezig? Hij bezat 150 paar (!) sneakers, terwijl anderen zich, net als hij vroeger, niet eens één paar konden veroorloven.

De sneakerfanaat laadde zijn auto vol met schoenen en reed net zolang tot hij iemand vond die wel een goed paar schoenen kon gebruiken. Het was het begin van Hav A Sole.

Hav A Sole schoenen zwervers kinderen Brekend 2

Tijdens een roadtrip van de west- naar de oostkust in 2015 deelden Mendias en collega’s 300 paar schoenen uit. Screenshot via YouTube.

Radicaal vriendelijk

Mendias plaatste foto’s van de nieuwe schoeneigenaren op sociale media en al gauw begonnen volgers vanuit het hele land schoenen in te sturen. Dankzij donaties vanuit de hele wereld en samenwerking met zowel lokale winkels als Nike en de L.A. Dodgers, heeft Hav A Sole inmiddels ruim 7.000 paar sneakers uitgedeeld.

“Het gaat niet om het simpelweg overhandigen van een paar schoenen, maar ook om het gesprek dat daaromheen ontstaat,” vertelt Mendias. “Een momentje van verbinding.” Hij richt zich op daklozen die zich immers voornamelijk te voet bewegen en schoenen van goede kwaliteit wel kunnen gebruiken. Ook wil hij risicojongeren, in wie hij zich herkent, de kans geven om een paar te kiezen dat ze écht willen in plaats van het goedkoopste paar.

Rikki’s moeder, inmiddels al 22 jaar nuchter, vat het mooi samen als ‘activisme in de vorm van radicale vriendelijkheid’: hoe een vriendelijke daad van één persoon twintig jaar geleden heeft geleid tot een actie die duizenden mensen raakt.

Deel
Tweet