18-jarige schizofrenie tekeningen van hallunicaties Brekend

Zelfportret van Kate die in de spiegel keek en dit met haar ogen zag gebeuren. Foto via Instagram.

De 18-jarige Kate lijdt aan schizofrenie en tekent haar hallucinaties uit, wat haar helpt met de aandoening om te gaan. Dat levert verontrustende illustraties op die tegelijkertijd fascineren omdat ze weergeven wat er in haar hoofd gebeurt.

Kate hoort stemmen en vreemde geluiden en ziet vaak insecten, gezichten en ogen. Ze worstelt vooral met paranoia, depressie, angst en het onder controle houden van haar emoties, schrijft ze op Bored Panda. Haar tekeningen zijn een manier om uiting te geven aan die worstelingen, zo staan de tekeningen van vliegen voor haar meest onzekere en depressieve momenten: dan voelt ze zich zo waardeloos als een vlieg.

Het tekenen helpt Kate om nare hallucinaties beter te verdragen, maar is ook een manier om meer troostende hallucinaties vast te leggen – zoals Birdie die voor haar zingt en vriendelijke gezichten.

Uniek

Met haar illustraties wil Kate ook laten zien dat ze méér is dan een stereotype dat mensen vaak verbinden aan een mentale stoornis, en al helemaal aan schizofrenie. Want hoewel het niet niks is om te leven met schizofrenie, houdt het niet per se in dat iemand schreeuwend op straat vlucht voor aliens of veertien afwisselende persoonlijkheden heeft.

“Het is een spectrum van symptomen met verschillende maten van ernst. De ervaring van elk persoon is uniek,” wil Kate maar zeggen. Haar tekeningen vertellen de rest.

Something new I'm working on. • • • • • • • #art #artist #artwork #illustration

Een bericht gedeeld door "Kate" (@awkwardapostrophe) op

Bekijk meer tekeningen van Kate op Instagram.

Deel
Tweet