Otra Nation grens Mexico Amerika Trump Brekend 1

Virtuele luchtfoto nabij El Paso (Texas). Foto via Otra Nation.

Amerikaanse aannemers zijn momenteel aan het wedijveren wie het beste ontwerp aanlevert bij de overheid voor de nu al beruchte grensmuur. Ondertussen heeft een groep bouwkundigen een bijzonder alternatief voor die muur ingediend bij de Amerikaanse en Mexicaanse regeringen: het grensgebied als groene utopie waar Amerikanen en Mexicanen samenleven.

Otra Nation grens Mexico Amerika Trump Brekend 3

Het gebied dat Otra Nation zou beslaan. Foto via Otra Nation.

Grensverleggend

MADE Collective bestaat uit veertien Amerikaanse en Mexicaanse planologen, architecten en ingenieurs, die eerdere staatshoofden van de VS en Mexico al adviseerden. Nu willen ze de Amerikaanse president Trump en de Mexicaanse president Nieto warm maken voor Otra Nation, een zelfbesturend territorium waar alle Noord-Amerikaanse burgers (uit Canada, de VS en Mexico) kunnen wonen en werken. Een speciaal ID-systeem, gebaseerd op stem-, oog- en biometrische herkenning, moet zorgen voor soepele grenscontroles.

Otra Nation grens Mexico Amerika Trump Brekend 2

De hyperloop loopt langs de grens, met zijsporen naar steden als San Francisco en Mexico-Stad. Foto via Otra Nation.

Klimaatvriendelijk

In Otra Nation vervoert men zich in elektrische auto’s en een zogenaamde ‘hyperloop’: een elektrische trein waarmee je in nog geen drie uur langs de volledige grens reist. En daar stoppen de groene ambities niet. In de mini-natie is geen plaats voor mijnbouw of olieboringen, de bestaande grenshekken (ruim 1000 kilometer) worden verwijderd, natuurgebieden worden hersteld en er wordt 90.000 vierkante kilometer aan zonnepanelen geplant.

Realiseerbaar?

Toegegeven, het concept riekt meer naar idealisme dan realisme. Toch is het te kort door de bocht om het idee af te doen als een ondoordachte natte droom van millennial sneeuwvlokjes. Zo wordt het voorgestelde ID-systeem al in vergelijkbare vorm toegepast in Jordanië. En als we de begrote kosten voor Trumps muur vergelijken met het bedrag dat MADE Collective wil ophalen, liggen de kosten die de Amerikaanse president begroot vijf miljoen dollar hoger.

Als 250.000 mensen hun handtekening zetten onder de petitie voor Otra Nation, belooft het team deze eigenhandig aan Trump en Nieto te overhandigen. Of het utopische feest nou doorgaat of niet, het concept zet in ieder geval aan tot nadenken over hoe we onze samenleving idealiter zouden inrichten.

Deel
Tweet