Foto: Youtube

Op veel plekken in Europa wordt hard gewerkt om vluchtelingen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Niet in het Italiaanse dorpje Sant’Alessio. Hier zijn ze juist heel blij met de instroom van nieuwkomers. Zij blazen nieuw leven in het dorp, dat al jaren leegloopt.

Zoals in wel meer dorpjes op het Italiaanse platteland verhuisde de lokale jeugd van Sant’Alessio al heel lang geleden naar de grote steden. Het resultaat was dat het dorp begon te lijken op de set van een zombiefilm – minus de zombies dan. Om hier iets aan te doen sloot de burgemeester zich aan bij een project dat vluchtelingen herplaatst uit overvolle asielzoekerscentra.

Sant’Alessio

Originele bewoners

Inmiddels wonen er tientallen families in het dorp. Tot tevredenheid van de originele bewoners, die blij zijn met het nieuwe menselijke gezelschap, maar ook economisch profiteren. Zestien van hen hebben werk gevonden dankzij het project, en de lokale dokter en school konden open blijven. “Ze houden zich netjes aan de regels en leveren een waardevolle bijdrage aan het dorp”, is het commentaar van de gepensioneerde Antonio in de onderstaande reportage.

Open armen

De vluchtelingen zelf – die vaak tijdelijk blijven, tot ze weten of ze een verblijfsvergunning krijgen – lijken ook tevreden in het dorp. De meesten van hen zijn maar wat blij dat ze niet in de volgepakte asielzoekerscentra hoeven te bivakkeren. Bovendien krijgen ze taallessen en kunnen ze in de lokale landbouw werk vinden. De 23-jarige Ghanese Salifu: “Ik ga helemaal nergens heen”.

Sant’Alessio is overigens niet het enige Italiaanse dorp waar vluchtelingen dankbaar worden opgevangen. Ook in andere spookdorpen hebben ze wel oren naar dit soort projecten. De organisatie die de vluchtelingen naar Sant’Alessio heeft gehaald, heeft al aangegeven het succes te willen kopiëren in andere plaatjes in de regio. Toch een hoopvol geluid in tijden waarop angst voor en haat tegen vluchtelingen de pan uit rijst.

Deel
Tweet