DB Export bierflesjes zandmachine Brekend

Screenshot via YouTube.

Er is een wereldwijd zandtekort. Ja, echt, zand. Dat spul dat ongeveer overal ligt en je maar blijft achtervolgen als je een dagje naar het strand bent geweest. De vraag naar zand is door het grote gebruik in de bouw en andere sectoren zo groot dat tweederde van onze stranden door afgravingen steeds kleiner worden. Een brouwerij in Nieuw-Zeeland bedacht een ingenieuze aanpak van het probleem: een machine die zand maakt van bierflesjes.

Red het strand, drink bier

Werp een flesje in de machine, en het is in slechts vijf seconden verpulverd tot 200 gram zand. Oftewel, vijf flesjes leveren in 25 seconden één kilo zand op. Qua grootte zijn de korrels vergelijkbaar met zandkorrels van het strand, wat belangrijk is aangezien woestijnzandkorrels te rond zijn om geschikt te zijn voor de bouw. De machine zelf weegt 300 kilo (héél veel korrels zand), maar is makkelijk te vervoeren, van kroeg naar festival bijvoorbeeld.

De bierbrouwerij slaat twee vliegen in één klap: het houdt de stranden schoner en vangt het zandtekort deels op. Het bierfleszand wordt gebruikt voor nationale wegenaanleg, bouwbedrijven en andere instellingen die behoefte hebben aan zand. En het enige wat jij ervoor hoeft te doen is een biertje drinken – ok, en een ticket naar Nieuw-Zeeland boeken zolang we het hier gewoon met de glasbak moeten doen.

Deel
Tweet