In de Belgische stad Brugge wordt een Roemeense mensensmokkelaar aangeklaagd door vijf Iraanse vluchtelingen. Hij zou zijn belofte om de vijf in Groot-Brittannië te krijgen niet nagekomen zijn. ‘Niet goed, geld terug’ krijgt zo wel een heel opmerkelijke invulling.

Uit onderzoek van het AD eerder dit jaar blijkt dat het ontzettend moeilijk is mensensmokkelaars achter de tralies te krijgen. Het OM verklaarde tegen de krant: ‘Bewijs is vaak lastig omdat ook het slachtoffer, de gesmokkelde, er lang niet altijd belang bij heeft een verklaring af te leggen.’ De Iraniërs breken daar nu mee.

Schadevergoeding

Een van de Iraniërs liet de Belgische krant Het Nieuwsblad optekenen dat de smokkelaar ‘in het begin bijzonder vriendelijk’ was, waardoor ze hem vertrouwden. Dat bleek dus een verkeerde inschatting.

Naast 1400 euro voor de overtocht eisen de vluchtelingen ook 5000 euro ‘morele schadevergoeding’. De totale kosten voor de snelle klus voor de Roemeen zouden daarmee op zo’n 27 duizend euro kunnen uitkomen. Omdat dit bedrag waarschijnlijk niet opgehoest kan worden door de trucker heeft de Belgische officier van justitie nu 30 maanden cel en 17 duizend euro geëist.

Illegale overeenkomst

De eis voor het geld van de overtocht heeft waarschijnlijk weinig kans van slagen. Er zou sprake zijn geweest van een illegale overeenkomst en die zijn niet te behandelen door een rechter. De vergelijking met een huurmoordenaar wordt gemaakt: je kunt ook geen geld terugeisen van de schutter die toch niet meer durft. Als ze kunnen bewijzen dat ze slecht zijn behandeld maken ze nog wel kans op de morele schadevergoeding.

De Roemeense smokkelaar was zelf overigens niet aanwezig bij de hoorzitting. Volgens een van de Iraniërs is het Belgische gerecht ‘veel te soft voor dergelijke figuren’. Tsja, misschien heeft hij daar wel een punt. Maar goed, het feit dat hij de kans krijgt een aanklacht in te dienen, is toch wel vrij uniek.

Deel
Tweet