FFC-Acrush in actie tijdens een talentenshow. Foto: Youtube/FFC-Acrush

Het is de droom van ieder jongetje: bedolven worden onder hordes schreeuwende pubermeisjes, terwijl je verlokkelijk liedjes over gebroken harten nasynchroniseert. Maar de leden van de Chinese boyband FFC-Acrush laten zien dat deze droom niet alleen voor jongetjes is weggelegd. Zij zijn de eerste volledig vrouwelijke boyband van China. Hun eerste videoclip moet nog officieel uitkomen (er is al wel een trailer van), maar ze hebben al wel even 750.000 volgers verzameld op hun fanpage.

Conservatief land

De populariteit van de band, die ondanks een gebrek aan eigen liedjes al een tour maakte en figureerde in meerdere televisieprogramma’s, is opvallend. China staat namelijk niet bekend als liberaal land als het gaat om traditionele man-vrouw rollen. Zo werden in 2015 nog vijf feministen gearresteerd voor het organiseren van een awarenesscampagne tegen seksuele intimidatie. “Niet iedereen accepteert onze androgyne stijl,” zegt de 21-jarige frontvrouw Lu Keran tegen The Guardian, “maar we hebben ook heel veel steun gekregen van onze fans”.

Mannelijke appearance

Ondanks de duidelijk gevoelige boodschap die er van de band uitgaat, benadrukt Manager Wang Tianhai dat het niet de bedoeling is om een politiek statement te maken: “Ze vinden de mannelijke appearance, zorgeloze stijl en zang gewoon leuk. Ze willen laten zien dat vrouwen ook een boyband kunnen vormen.”

En ze lijken de belangrijkste boybandvaardigheden duidelijk te bezitten getuige de blitse hoeden en intense blikken. Ze zouden bovendien ook al ladingen fanmail krijgen van vrouwen. Hier een voorproefje van hun eerste single.

Deel
Tweet