Christian Picciolini Life After Hate Brekend

Christian Picciolini van Life After Hate. Screenshot via Upcoming.

Christian Picciolini was een fanatieke neonazi. Na zeven jaar stapte hij uit de neonazistische beweging, maar makkelijk was het niet. Met zijn non-profit organisatie Life After Hate staat hij nu mensen bij die ook hun haatgroepering hebben verlaten of dat willen, maar niet durven. “Ik heb veel zaadjes van haat geplant in die zeven jaar, nu is het mijn missie om dat onkruid eruit te trekken.”

Keerpunt

Op zijn veertiende werd Picciolini gerekruteerd door de eerste Amerikaanse neonazi-skinheadgang, waarvan hij op zijn zestiende zelf de leider werd. Later runde hij een goedlopende muziekwinkel waarin hij white powermuziek verkocht.

Het succes smaakte naar meer en Picciolini en besloot zijn aanbod uit te breiden met onder andere ska en hiphop – achteraf een levensveranderende beslissing. Zijn clientele bestond nu ook uit mensen die hij jarenlang had buitengesloten: Afro-Amerikanen, joden en mensen uit de de LGBT-gemeenschap. “Voor het eerst in zeven jaar begon ik hen als mensen te zien,” vertelt Picciolini, die zich vanaf dat moment schaamde voor het gedachtegoed dat hij uitdroeg.

Hoe verder?

Picciolini besloot de white powerplaten uit de schappen te halen, wat ook het einde van zijn goedlopende winkel betekende. Hij krabbelde op, ging aan de slag bij een techbedrijf en werd gedetacheerd bij… zijn oude middelbare school. Daar kwam hij op dag één een zwarte bewaker tegen met wie hij negen jaar daarvoor had gevochten. Picciolini bood zijn excuus aan, een emotioneel gesprek volgde en de bewaker liet hem één ding beloven: deel je verhaal met anderen, en blijf dat doen.

Met gelijkgestemden verspreidt hij zijn verhaal met Life After Hate en runt hij het programma ExitUSA, waarbij mensen worden geholpen als ze een extremistische gemeenschap willen verlaten. Daarnaast verzorgt de organisatie voorlichting en consultancy op het gebied van racisme en extremisme. Ook vinden sessies plaats waarbij verschillende groepen met elkaar in contact komen (zoals een voorheen moslimhatende man en een imam) – de manier waarop ook Picciolini tot inkeer kwam.

Meer haat, meer hulp

De organisatie is uniek en urgent: het aantal haatgroeperingen in de Verenigde Staten zou de laatste tien tot vijftien jaar zijn verdubbeld, met een groot aandeel voor neonazistische groeperingen. Volgens Picciolini komen er meer verzoeken binnen sinds president Donald Trump is verkozen, met name van vrienden en familieleden die bezorgd zijn dat een dierbare radicaliseert. De signalen dat rechts extremisme toeneemt zijn verontrustend, maar het feit dat meer mensen de organisatie die dat aanpakt weten te vinden stemt hoopvol.

Deel
Tweet