In de Verenigde Staten staan volgens een telling uit 2011 ruim 5000 standbeelden, waarvan nog geen acht procent een beeltenis is van een vrouw. Die verhoudingen zijn dus nogal scheef.

Aan de slag dus, meer vrouwenstandbeelden! Een paar praktische puntjes van aandacht: het kost best veel tijd en moeite om een standbeeld te maken, laat staan op een geschikte locatie te plaatsen. Laat al helemaal staan dat je eerst maar eens moet vaststellen met welke van de zoveel duizend vrouwelijke historische figuren je begint.

Augmented reality app

Het bedrijf Y&R’s heeft gelukkig alvast een beginnetje gemaakt. Voor zijn nieuwe app The Whole Story heeft het tot dusver 22 standbeelden ontworpen, die voorlopig weliswaar niet in het echt worden geplaatst, maar je wel met behulp van augmented reality kunt bekijken (je weet wel, zoals bij Pokémon Go: virtuele beelden die je op je scherm bovenop ‘echte beelden’ geprojecteerd kunt zien). Ze hebben al hun eigen plek, tot nu toe allemaal in New York. Het plan is om de komende jaar ook beelden in andere steden en landen te laten herrijzen, een stuk of honderd.

Op de app staat een plattegrond, waarop je kunt zien welke virtuele beelden zoal te bezichtigen zijn, inclusief informatie over wie het historische figuur in kwestie überhaupt is. Het is ook mogelijk om zelf suggesties te doen voor nieuwe standbeelden.

Zo hoopt Y&R’s om ons idee van de geschiedenis wat completer te maken. Om nieuwe beelden te vormen voor een betere beeldvorming.

Deel
Tweet