Foto: Showertothepeople

Je net gewassen haar tussen een zachte knisperende handdoek wrijven, de laatste druppels van je armen deppen om vervolgens je gerimpelde handen over je gewassen gezicht laten lopen; na een goede douche ben je even een herboren persoon. Maar het is ook een gevoel dat veel daklozen nooit ervaren. En daar wilde de Amerikaanse dominee Jake Austin iets aan doen. Daarom rijdt hij nu al anderhalf jaar met douchevrachtwagen door het arme Amerikaanse Saint Louis waarbij hij gratis douches aanbiedt aan daklozen.

Dave Austin geeft een rondleiding door zijn truck. Foto: Youtube/Shower To The People

Herboren

‘Als je net uit de douche komt, voel je je als herboren’, is de toelichting van de dominee – die overigens meer lijkt op de leadzinger van een goedlachse punkrockband dan een kerkvader. ‘Doordat daklozen niet kunnen douchen missen ze niet alleen de hygiene, maar ook het zelfvertrouwen dat je erdoor krijgt’. Austin bedient zo’n zestig daklozen per dag.

Dakloosheid is een groot probleem in de Verenigde Staten. Hoewel het land nog steeds bovenaan staat in het rijtje van rijkste landen ter wereld, zijn er ook 500.000 mensen chronisch dakloos. En hoewel de overheid allerlei doelstellingen heeft om dit terug te dringen, lijkt daar tot nu toe nog weinig van terecht te komen.

Gevallen medemens

Het is wat dat betreft maar goed dat er mensen als Jake Austin zijn die zich bekommeren om hun gevallen medemensen. Zeker als er een president zit die zich liever bezighoudt met het slopen van de gezondheidszorg en bestrijden van Chinese klimaatcomplotten.

Deel
Tweet