Het pittoreske Bormida. Foto: Wikipedia/Simone Cortesi

Altijd al gedroomd om te wonen in een pittoresk dorpje in de glooiende Zuid-Italiaanse heuvels? Met authentieke restaurantjes, lekker weer en met een burgemeester die je 2000 euro geeft? Wacht, wat…? Ja, de burgemeester geeft je 2000 euro.

Spookdorp

Het kleine Italiaanse dorpje Bormida, 394 inwoners, kampt namelijk al lange tijd met een teruglopende bevolking. En om de boel een beetje nieuw leven in te blazen besloot burgermeester Daniele Galliano dat een er lokkertje nodig was, in de vorm van 2000 euro. Mocht dat niet overtuigend genoeg zijn: een kleine kamer in het dorp kost 50 euro per maand. Een grote kamer heb je voor 120 euro per maand. Bovendien woon je dan in een traditioneel bergdorp, waar volgens de burgemeester “de lucht altijd schoon is” en de gemeenschap “heel verwelkomend”. En de straten altijd verlaten, maar dat zegt hij er dan weer niet bij.

Om zijn boodschap kracht bij te zetten plaatst de burgemeester op zijn Facebookpagina geregeld berichten die de schoonheid van en culturele activiteiten in zijn dorp laten zien.Veel interesse

Het opvallende aanbod kreeg al de nodige respons op Facebook. Zo vraagt de geïnteresseerde Gelcemi Meireles uit São Paulo om meer informatie. Verpleegster Ana Marcia Boaventura Madeira, ook Braziliaans, stuurt haar emailadres begeleid met de boodschap dat ze direct met haar man naar het dorp wil komen.

Bormida is niet het enige Zuid-Italiaanse dorp dat wanhopig op zoek is naar nieuwe aanwas. Een tijdje geleden hadden we het ook al over het spookdorp Sant’Alessio, waar de burgemeester is begonnen met het binnenhalen van vluchtelingen. En zo zijn er nog rond de 2500 dorpen in de regio die te maken hebben met een grote uittocht van jonge mensen. Helaas is Bormida tot nu toe nog het enige dorp waar nieuwe bewoners 2000 harde flappen in de hand gedrukt krijgen.

Deel
Tweet