EcoARK Taipei Taiwan Brekend 1

Foto: 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia via Flickr.

Een duurzamer gebouw dan de EcoARK in Taipei vind je waarschijnlijk niet: gebouwd met zo min mogelijk uitstoot, voorzien van groene stroom en gemaakt van gerecyclede materialen. Het is een van de hoogtepunten van Taiwans uitmuntende recyclingbeleid.

Plastic fantastic

Taiwanezen verbruiken jaarlijks zo’n 4,5 miljoen petflessen. Om meer bewustzijn rond plastic afval te creëren, ontstond het idee voor de EcoARK – een gebouw gemaakt van 1,5 miljoen plastic flessen en andere hergebruikte materialen, allemaal afkomstig uit Taiwan.

De flessen zijn versmolten tot pallets, bedekt met een water- en vuurbestendige laag en vastgemaakt aan stalen constructies. Het gebouw is een stuk lichter dan een gemiddeld gebouw van formaat, maar zo stevig dat het aardbevingen en orkanen moet kunnen weerstaan.

EcoARK Taipei Taiwan Brekend 2

Foto’s: 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia via Flickr.

Naast het materiaal is ook wat betreft de bouwprocessen gelet op duurzaamheid, door te kiezen voor technieken die de minste uitstoot veroorzaken. Het gebouw blijft koel dankzij natuurlijke ventilatie en daarnaast wordt regen opgeslagen en gebruikt ter verkoeling. Waar de transparante opzet van het gebouw zorgt dat er overdag genoeg daglicht binnenvalt, wordt het gebouw ‘s avonds verlicht door LED-lampen die werken op zonne- en windenergie.

EcoARK Taipei Taiwan Brekend 3

Foto’s: 準建築人手札網站 Forgemind ArchiMedia via Flickr.

Recycling 2.0

Het petflesgebouw is een van de vele voorbeelden waarmee Taiwan recycling op een hoger niveau brengt, zie bijvoorbeeld de speeltuin van kapotte lantaarnpalen en muzikale vuilniswagens die van troep weggooien een feestje maken. Met een percentage van 55 procent gerecycled afval is het land een van de recyclingkoplopers wereldwijd. Allicht een mooie inspiratie voor de onderhandelende formatiepartijen in Den Haag…

Deel
Tweet