Pepper Zhang Chinees kinderboek Brekend 1

Jerry en Madison Zhang. Screenshot via Vimeo.

Op 2,5-jarige leeftijd zei de Chinees-Amerikaanse Madison tegen haar vader dat ze niet meer Chinees wilde zijn. De reden? Alle meisjes die ze zo bewonderde in de kinderboeken die ze las zagen er zó anders uit dan zij, met hun blonde en rode lokken. Het brak haar vaders hart en bracht hem op een idee: zelf een boek maken met een herkenbaar hoofdpersonage, het stoere Aziatisch-Amerikaanse meisje Pepper Zhang.

Herkenbare helden

Toen Jerry Zhang voor zijn dochter op zoek ging naar jeugdboeken met Aziatische kinderen, vielen hem twee dingen op: ze waren er bijna niet óf ze gingen expliciet over het Aziatisch zijn zelf, met thema’s als Chinatown en Chinees nieuwjaar. Een boek over gewoon een leuk kind dat toevallig ook Aziatisch was, oftewel iemand als Madison, ontbrak.

Terugblikkend op zijn jeugd, kon Zhang zich ook weinig karakters herinneren die Aziatisch waren. En dat is volgens hem van invloed geweest op zijn identiteitsgevoel en hoe hij zichzelf ziet als Aziatische Amerikaan.

“Kinderen van álle achtergronden hebben fantasie, een persoonlijkheid en verwondering,” vertelt hij op Kickstarter. Alle kinderen zouden dan ook toegang moeten hebben tot boeken met diverse hoofdpersonen, want hoe heerlijk is het om je te kunnen identificeren met dat coole meisje of die stoere jongen uit het boek dat je leest?

Pepper Zhang Chinees kinderboek Brekend 2

Pepper Zhang. Screenshot via Vimeo.

Tijd voor verandering

Zie daar Pepper Zhang, een pittig meisje (zoals de naam al doet vermoeden) met grote artistieke talenten. Ze is het hoofdpersonage in het boek dat Jerry Zhang maakt met illustrator Thrisha Hautea. In eerste instantie bedoeld voor zijn dochter (op wie hij het karakter baseerde), maar hopelijk ook als meer wijdverbreide bijdrage aan diversiteit in kinderboeken.

Als Zhang voor 17 mei een streefbedrag van 5.000 dollar weet binnen te halen, wordt het project gefinancierd. De teller staat inmiddels al op meer dan het viervoudige daarvan, dus deze zomer kunnen naast Madison nog heel wat andere (Aziatisch-)Amerikaanse kinderen genieten van de avonturen van Pepper Zhang.

Deel
Tweet