Ken Butler instrumenten afval Brekend

Ken Butler met zijn ‘bijlviool’. Screenshot via Great Big Story.

Bij het passeren van oude meubels, versleten tennisrackets en ander vuil op straat zien de meesten van ons dat gewoon als, tja, oude meubels, versleten tennisrackets en ander vuil. Maar volgens de Amerikaan Ken Butler zit er, letterlijk, muziek in: hij tovert troep om in instrumenten – en het klinkt nog ergens naar ook.

Sleutelsymfonie

Het begon allemaal met een oude, verroeste bijl die de vindingrijke Butler in zijn kelder trof. De artiest en muzikant plaatste twee snaren evenals twee stemknoppen op het gereedschap, sloot het geheel aan op een versterker en was verrast over het resultaat: dat klonk zowaar als een (zij het verschrikkelijke) viool.

Van het een kwam het ander en in de afgelopen decennia heeft Butler zo’n 400 instrumenten in elkaar geknutseld, van afgedankte meubels tot een plastic krokodillenkop, een sleutel en een lepel. Zijn favoriet is een golfclub. “Soms denken mensen dat mijn intentie is om grappig te zijn,” vertelt Butler. Maar zijn intenties zijn die van een serieuze muzikant: het maken van emotionele, betekenisvolle en mooie muziek.

Hendrix op een schop

Butler draait al even mee in de alternatieve muziekwereld. Zo mocht hij al eens zijn kunsten vertonen bij The Tonight Show in 1999 (het jaar dat Jay Leno nog de presentator was, dat we nog met guldens betaalden, dat Feyenoord tot gisteren voor het laatst kampioen was – enfin, lang geleden dus). Er komt een bijzonder arsenaal voorbij, zoals een paraplu, een rits en een schop. Vooral die laatste klinkt verrassend goed – Butler wordt niet voor niets de ‘Jimi Hendrix van de schop’ genoemd.

Deel
Tweet