Foto: Vimeo/CRDL

Dementie en Alzheimer zijn verschrikkelijke ziektes. Naast het feit dat patiënten vaak volledig afhankelijk raken van anderen, zorgen de aandoeningen er tegelijkertijd voor dat menselijk contact heel moeilijk wordt. Een enge en eenzame gedachte als je bedenkt dat we uiteindelijk allemaal sociale wezens zijn. De Cradl, of CRDL, is een opvallende uitvinding die hier iets aan probeert te doen.

Gesloten wereld

Het apparaat, dat een beetje lijkt op een grote houten rugbybal, vertaalt menselijke aanraking in geluid. Het idee daarachter is dat mensen met dementie vaak gevoeliger zijn voor zintuigelijke prikkels. Met de CRDL kunnen zij even uit hun eigen gesloten te wereld worden gehaald.

Nu klinkt dit alles misschien een beetje zweverig, maar zorginstellingen en het Alzheimerfonds prijzen het apparaat. Volgens hen kan het apparaat daadwerkelijk de levenskwaliteit van patiënten vergroten. En het moet gezegd, de reacties van de proefpersonen in de bovenstaande video zijn veelbelovend.

Deel
Tweet