Subterranean Street Society treedt op voor het Rijksmuseum in Amsterdam. Foto: Youtube/anri gogitauri

Soms zijn ze irritant. Bijvoorbeeld als ze maar accordeon blijven spelen terwijl je rustig op een terras een biertje wil drinken. Maar er zijn ook steengoede straatmuzikanten die als onontdekte vagebonden door de stad trekken. Voor die artiesten begonnen een aantal Russische creatievelingen het internationale muzieklabel Sound of Change. Want, zo is hun boodschap, talentvolle straatmuzikanten verdienen meer dan wat verstofte munten en een lauw applausje van de toevallig passerende toerist.

Onbekend talent

“Er zijn zoveel talenten op straat die vrijwel nooit gehoord worden”, licht een van de initiatiefnemers, Galina Belozerova, toe. Het verbaasde haar dan ook dat er nog geen enkel muzieklabel was die zich specifiek richt op straatmuzikanten. “Ik wilde ze de mogelijkheid bieden om hun muziek te verkopen zonder dat ze meteen een netwerk of groot label nodig hebben. Bij ons heb je alleen talent nodig”.

De straatmuzikanten krijgen via Sound of Change de mogelijkheid om hun muziek op te nemen in een studio, waarna de nummers via de website en iTunes gekocht kunnen worden.

Amsterdamse straatmuzikant

Een van de eerste muzikanten die het label onder zijn hoede heeft genomen, is een in Amsterdam wonende Deen die zichzelf Subterranean Street Society noemt. Dagelijks is hij, soms met muzikale ondersteuning, terug te vinden in de Amsterdamse straten. En zijn muziek is zeker niet verkeerd. Althans, oordeel vooral ook zelf.

Omdat de Deen één van de eerste artiesten van het label is, maakten ze ook een korte documentaire over hem.

Deel
Tweet