Dansen met handicap Heidi Latsky Dance Company Brekend

Screenshot via Great Big Story.

Als baby kreeg Jerron Herman de diagnose cerebrale parese, een bewegingsstoornis als gevolg van hersenschade. Veelvoorkomende symptomen zijn spasticiteit en onvrijwillige bewegingen. Volgens de artsen zou hij hulp nodig hebben bij bijna alles, van eten tot aankleden. Nu danst hij al zes jaar op professioneel niveau.

Net even anders

Herman danst bij Heidi Latsky Dance, een dansgezelschap met zowel gehandicapte als niet-gehandicapte dansers. Latsky wil de danswereld herdefiniëren door op te treden met dansers met unieke eigenschappen, zoals Herman: “Doordat de ene kant van zijn lichaam minder mobiel is, is de andere kant hypermobiel – daardoor kan hij zich ongelooflijk dynamisch bewegen.”

Nieuw verhaal

Door te dansen bij Latsky’s gezelschap wordt het negatieve van anders zijn en altijd opvallen iets positiefs, zegt Herman. “Je bent gewend dat er mensen naar je kijken en dat je fysiek en visueel erg bewust leeft,” vertelt hij aan WGBH News. “Om dat dan in een kunstvorm uit te dragen is een manier om dat om te draaien, een manier om een verhaal opnieuw te vertellen.”

Waar een voorbijganger Herman op slechts één moment ziet, kan hij zich in een voorstelling op veel meer manieren laten zien. Herman: “Dans heeft me bevrijd van een stereotype dat wordt verbonden aan mensen met een handicap.”

Deel
Tweet