Smog Free Bicycle Daan Roosegaarde Brekend

Impressie van de Smog Free Bicycles, via Studio Roosegaarde.

Al trappend op je fiets luchtvervuiling tegengaan – als het aan de innovatieve wereldverbeteraar Daan Roosegaarde ligt wordt dit binnenkort realiteit met zijn Smog Free Bicycles.

Filterfietsen

Het fietsidee stamt uit een ‘smogvrije’ workshop met kunstenaar Matt Hope en professor Yang van de Tsinghua Universiteit in Peking, een stad die berucht is om de ernstige smog. De fietsen werken op een vergelijkbare manier als Roosegaardes Smog Free Tower: middels een soort stofzuigertechniek (sjieker gezegd: een ionentechnologie) filtert de fietser door te trappen fijnstofdeeltjes uit de lucht en wordt vervolgens schone lucht rondom de fietser naar buiten gepompt.

De fiets wordt momenteel ontwikkeld en past volgens Roosegaarde goed in Chinese steden, waar het gebruik van gedeelde fietsen toeneemt. “Peking was een iconische fietsstad,” vertelt de uitvinder. “We willen de fiets terugbrengen als cultureel icoon van China én als volgende stap naar smogvrije steden.”

Smog Free Tower Tianjin Brekend

De Smog Free Tower in Tianjin. Foto: Hasy.

Smog Free Project

De smogvrije fiets en toren maken deel uit van het Smog Free Project, dat reist langs verschillende steden die geteisterd worden door smog. De toren, na Rotterdam en Peking nu in de noordelijke Chinese kuststad Tianjin, zuivert 30.000 kubieke meter lucht per uur, draait op groene energie en gebruikt niet meer elektriciteit dan een waterkoker.

Een leuk extraatje voor duurzaamheidsfanboys en -girls is de Smog Free Jewelry: sieraden als ringen en manchetknopen gemaakt met de opgevangen smog. Het kost wat duiten (250 eurootjes), maar je doneert er als het ware 1000 kubieke meter schone lucht mee aan de stad waar de toren staat.

Deel
Tweet