De populaire FOXNews-commentator Sean Hannity staat bekend als een fervente Trumpaanhanger. Foto: Youtube

Deze week ging Trump echt te ver, was de consensus onder commentatoren in toonaangevende kwaliteitsmedia als The New York Times en de The Washington Post. Hij zou geheime informatie hebben gelekt aan de Russen én zich hebben bemoeid met een FBI-onderzoek naar zijn banden met Rusland. Maar hoe kan het dan dat zoveel mensen The Donald nog gewoon steunen? 82 procent van de Republikeinen zou nog steeds achter de president staan.

“Linkse hetze”

Wie de conservatieve media er op naslaat krijgt een heel ander beeld over de Trumpschandalen te zien: dat van een linkse hetze tegen een wat ongewone president die gewoon zijn werk probeert te doen. “De vernietig-Trump-media spannen samen in een ultieme poging om de president neer te sabelen”, is het veelzeggende commentaar van een van de stercommentatoren van het conservatieve FOXNews Sean Hannity. Volgens Hannity zijn de “linkse media” inmiddels zo verblind door hun haat tegen Trump dat ze niet meer helder kunnen nadenken.

FOXNews commentator Tucker Carlson vindt het allemaal maar hysterie. Foto: Youtube/USA TV Live.

Maar er zijn toch overweldigende aanwijzingen dat Trump rare dingen heeft gedaan? Of zoals Vox.com het stelt: “Trump doet nu hetzelfde waar president Nixon voor is afgezet.” Trump heeft zelfs meerdere keren toegegeven te hebben gedaan waar hij van wordt beschuldigd. “Russia hysteria”, noemt de veelbekeken Tucker Wilson het in zijn programma op FOXNews. Ja, er zijn wat gekke dingen gebeurd, maar dat wordt vooral misbruikt voor politiek gewin, is zijn boodschap.

Oneerlijk

Journalist Jeremy Peters, een volger van de conservatieve media, zegt tegen The New York Times dat de conservatieven vinden dat Trump oneerlijk hard wordt aangepakt. Het lekken naar de Russen? Andere presidenten, en Hillary Clinton, hebben ook informatie gelekt. En het FBI-onderzoek? Dat wordt veel groter gemaakt dat het is.

Wat zegt dit alles? In ieder geval dat veel Amerikanen in twee werelden leven. En niet per se een wereld die is gecreëerd door Facebook-filterbubbels, maar gewoon via die oude vertrouwde beeldbuis.

Goeie gekke Trump

Het is wel de vraag hoe lang conservatieve media kunnen volhouden dat het allemaal een politiek gemotiveerde heksenjacht is. De bewijzen dat Trump dingen heeft gedaan die volgens de Amerikaanse wet niet door de beugel kunnen lijken te groeien. Maar volgens commentator Peters zal zelfs een smoking gun veel conservatieven niet overtuigen: “Ze hebben al zo vaak gehoord dat ze Trump verkeerd hebben ingeschat. Dat het een baviaan is die nooit de verkiezingen kon winnen. En dat bleek onterecht. Nu met al deze schandalen denken veel conservatieven: daar heb je ze weer met hun bekende verhaal waarin ze Trump wegzetten.”

Conclusie: Trump zal het waarschijnlijk nog veel bonter moeten maken voordat veel Amerikanen hem af zullen vallen. Tot die tijd blijft hij voor veel mensen gewoon die goeie gekke Trump.

Deel
Tweet