De Inkijkbnb. Foto: Boudewijn Rückert.

Een kamer op een “unieke” locatie in Amsterdam, “ideaal als uitvalsbasis om de stad te verkennen”, zo leest de tekst bij de Inkijkbnb van Boudewijn Rückert. De overnachtingsplek is verder “erg knus, vlakbij het centrum en zeer dichtbij het openbaar vervoer”. Oh ja, hij ligt ook in de metrohalte Wibautstraat, achter een enorme etalageruit.

15.000 vakantiewoningen

De Inkijkbnb, eigenlijk een kunstproject, is een statement tegen de Airbnb-invasie in Amsterdam. Een ontwikkeling die de gemeente en steeds meer inwoners tot wanhoop drijft.

Op dit moment zijn er zo’n 15.000 huizen in gebruik als vakantiewoning. Woningen die niet meer verhuurd of verkocht worden aan inwoners. En dat is een groeiend probleem in een stad waar je voor een kleine kamer minimaal twintig gouden staven, of 600 euro, per maand moet betalen.

Met het project laat Rückert zien dat je praktisch overal een Airbnb kan beginnen, zelfs in een metrostation. En waarom ook niet? Er zijn ergere plekken om te overnachten.

Foto: Boudewijn Ruckert

Deel
Tweet