Het plan voor Barcelona’s nieuwe parken. Foto: Ajuntament de Barcelona

Wat doe je als je de afgelopen decennia je hele stad hebt volgebouwd en nu spijt hebt dat er nergens meer bomen staan? Je kan dan op zijn Chinees een paar duizend mensen uitzetten, de boel platgooien en er wat parken neerplompen. Maar in Barcelona hebben ze een andere manier gevonden om de stad te vergroenen. De aanpak is vrijwel uniek en kan een belangrijke inspiratie zijn voor andere steden met een gebrek aan natuur.

Stadsbos

Het plan bestaat uit een verzameling kleine initiatieven die samen tot een enorm stadsbos leiden. Zo wordt het verkeer op verschillende plaatsen omgeleid via tunnels om plaats te maken voor groen. Ook worden in grote delen van de stad daken – en zelfs muren – beplant. Daarnaast is er afgesproken om tijdelijke tuinen aan te leggen in bouwplaatsen, elk kiertje aan braakliggend land op te vullen met planten en de rijke hoeveelheid aan binnenplaatsen te beplanten. Eenderde van de openbare ruimte zal uiteindelijk worden omgetoverd in park of tuin.

Wat het plan extra bijzonder maakt is dat al die groene plekken met elkaar verbonden worden door groene corridors. Dit zijn strategisch beplante boulevards die door de hele stad lopen en ervoor zorgen dat insecten en vogels zich kunnen verspreiden.

Voorbeeld van hoe zo’n groene corridor eruit komt te zien. Foto: Ajuntament de Barcelona.


Het plan om de stad zo grondig te vergroenen is meer dan alleen een poging om natuurliefhebbers een plezier te doen. Één van de effecten van het vele steen en beton is dat de temperaturen in de binnenstad soms wel 8 graden hoger kunnen zijn dan in de buitenwijken. Bomen en ander groen kunnen een deel van de hitte opvangen en voor wat verkoeling zorgen.

Deel
Tweet