Foto: Youtube/British Antarctic Survey

Foto: Youtube/British Antarctic Survey

De aarde warmt op en het ijs op de polen smelt. Tot zo ver niks nieuws onder de zon. Toch was er een paar maanden geleden flinke schrik bij wetenschappers toen bleek dat een gigantische scheur in één van de grootste Antarctische ijsplaten wel heel snel gegroeid was: in een paar maanden tientallen kilometers. Door die groei dreigt er nog dit jaar een stuk ijs ter grootte van Schotland af te breken en in zee te verdwijnen.

Een van de belangrijkste vragen bij deze gebeurtenis was: hoe is het mogelijk dat een ijsscheur zo onverwacht zoveel groter kan worden? Het antwoord op die vraag lijkt inmiddels beantwoord, maar het stelt allesbehalve gerust. In de onderstaande video van Tech Insider wordt uitgelegd wat er aan de hand is.

Hoewel het gaat om een enorm gebied dat dreigt af te breken, zal het ijs gelukkig niet direct zorgen voor een grote zeespiegelstijging. Het ligt namelijk al in zee. Er schuilt echter een nog groter probleem achter. Letterlijk. De ijsplaat houdt namelijk een aantal enorme gletsjers tegen die niet in zee liggen. Als zij bloot komen te liggen, is het een kwestie van tijd voordat er enorme hoeveelheden gletsjerijs in zee verdwijnt. IJs dat wél impact heeft op de zeespiegelstijging.

Hoe enorm die gletsjers kunnen zijn, en wat er gebeurt als ze instorten, is te zien in de onderstaande indrukwekkende video van een groep poolreizigers. Zij waren getuige van de grootste ooit gedocumenteerde instorting van een gletsjer in het poolgebied.

Deel
Tweet