Made by Rain Aliki van der Kruijs Brekend

Aliki van der Kruijs vangt regen op. Screenshot via Great Big Story.

Het weer is een dankbaar onderwerp bij de koffieautomaat, met name als we erover kunnen klagen. Dat doen we dan ook steen en been als we weer eens doorweekt aankomen. Niks van dat voor kunstenaar Aliki van der Kruijs, die dol is op regen. Zo dol dat ze zelf een techniek bedacht om kleding van regen te maken.

Visueel weerarchief

Van der Kruijs wilde iets maken om de regen te vieren. Hollands strontweer? Welnee, het is prachtig hoe de regen klinkt, de ruimte verandert en bijdraagt aan groei, vindt de kunstenaar. Ze raakte geïnspireerd door een kalender van haar grootvader, die daarop elke dag de weersomstandigheden bijhield. Ze bedacht een originele manier om het weer in kaart te brengen: pluviografie, oftewel, tekenen met regen.

Made by rain Aliki van der Kruijs Brekend 2

De laatste regenbuien in textiel. Screenshot via Madebyrain.com.

Als het regent gaat de Van der Kruijs haar dak op met een lap stof, inkt en papier om regen te vangen. De vlekken die door de regen op het textiel ontstaan fixeert ze. Ook maakt ze zeefdrukken van de bijbehorende data van het weerstation (zoals datum, locatie en aantal mm regen) op de stof. Het levert een visueel weerarchief op, waarvan elk textiel uniek is – en ook best mooi is om als sjaal of poncho te dragen.

Van der Kruijs hoopt dat anderen ook de schoonheid van regen kunnen zien, en dat ze “niet wachten tot het weer droog is voor ze verder gaan met het dagelijks leven”. Lekker plonsen in de plassen dus, wie weet levert het ook jou inspiratie op.

Deel
Tweet