Foto: Ken Fielding

“RyanAir is Europa’s groenste en schoonste vliegtuigmaatschappij”. Die sympathieke boodschap verkondigt de budgetvlieger op de website. Volgens de eigen beleidsstukken is RyanAir ook één van de voorlopers in het “efficiënt benutten van grondstoffen” en het “minimaliseren van impact op de omgeving”. Moeder natuur geeft een Like.

“Complete onzin”

Maar er is een probleem. Ze zijn vergeten die richtlijnen ook even aan de directeur voor te leggen. Want volgens RyanAir-baas Michael O’Leary bestaat klimaatverandering helemaal niet.

“Complete onzin”, zo typeerde hij de stapels wetenschappelijk bewijs voor klimaatverandering vorige maand. “In de negentiende eeuw had je ook mensen die dachten dat iedereen dood zou gaan van smog. Dat was ook onzin”, is de waterdichte argumentatie van de vliegmagnaat.

Grote CO2-toename

Hoe kan je de groenste maatschappij van Europa zijn en tegelijkertijd een directeur hebben die niet gelooft in klimaatverandering? Nou, dat kan dus ook niet.

Terwijl er in de EU harde richtlijnen zijn opgesteld om CO2 uitstoot te verminderen, zorgen budgetmaatschappijen juist voor een grote toename van het broeikasgas. RyanAir is een van de grote boosdoeners; ze stootten in 2016 14% meer CO2 uit dan in het voorgaande jaar. Voor het perspectief: de uitstoot van RyanAir is op dit moment net zo groot als die van een Europees land als Cyprus. Niet zo gek dus dat de directeur het niet zo heeft op klimaatverandering.

Pijn

Volgens onderzoeker en klimaatactivist Andrew Murphey heeft de directeur goede reden om zich druk te maken. Naderende regelgeving kan budgetmaatschappijen best wel eens pijn gaan doen. Zo zouden subsidies die de maatschappij nu nog regelmatig ontvangt op de tocht komen te staan, en kan het gegeven ‘de vervuiler betaalt’ veel geld gaan kosten.

Nu zullen er waarschijnlijk weinig mensen in het groene imago van RyanAir trappen. Vliegen is nu eenmaal vervuilend. Maar om klimaatverandering dan maar “een fabeltje” te noemen is natuurlijk wel apart. En het maakt het groene imago dat de maatschappij zich blijkbaar ook wil aanmeten allesbehalve geloofwaardig.

Deel
Tweet