Beeld: Perth Now. Still uit video

Er zijn weinig mensen die kunnen zeggen dat ze op vijfjarige leeftijd al in de redactie zitten van zeven medische tijdschriften. Deze Australische hond kan dat wel.

Ollie, een staffordshireterriër uit Perth, kreeg een nep-cv van haar baasje waarop ze doorging als een zekere Olivia Doll. Volgens dit papiertje was ze hoofddocent op het fictieve Subiaco College voor diergeneeskunde, en bestuurder van het Shenton Park Institute for Canine Refuge Studies – een verwijzing naar het asiel waar ze vandaan kwam.

Artikel over tumoren

Vervolgens solliciteerde haar baasje Mike Daube – die zelf onderzoek doet naar publieke gezondheid – namens Ollie bij verschillende redacties van wetenschappelijke tijdschriften. Zeven daarvan deden blijkbaar geen grondig onderzoek naar hun kandidaat, want ze werd zowaar aangenomen. Al snel kreeg de terrier zelfs het verzoek om een artikel te peer reviewen. En niet zomaar een artikel, maar eentje over tumorbeheersing.

Dat is ook precies de reden waarom Daube in hemelsnaam zijn hond aan een wetenschappelijke carrière heeft geholpen – hij wil aantonen dat de tijdschriften zo lek als een mandje zijn. En dat de wetenschap daar zelf ook onder te lijden heeft. “Het begon een beetje als een grap, maar ik denk dat het belangrijk is om dit soort acties bloot te leggen,” zegt Daube tegen The West. “Er zijn nu eenmaal wetenschappers die wat jonger zijn, of simpelweg naïef. Daar kan makkelijk misbruik van worden gemaakt.”

Deel
Tweet