Wereldleiders als Donald Trump of Vladimir Poetin zien zichzelf graag als sterke mannen die geen kwetsbaarheid kennen. Maar wat als ze opeens vluchteling zouden zijn? Wat blijft er dan nog van dat spierballenimago over? Die vraag beantwoord de kunstenaar Abdalla Al Omari, zelf een vluchteling uit Aleppo, in The Vulnerability Series.

Kwetsbaarheid is goed

In de indrukwekkende beeldenreeks is te zien hoe Trump in verscheurde kleren en met dochtertje op de schouder poseert, of hoe de Noord-Koreaanse oppergod Kim Jung-Un schouder aan schouder met Obama en Poetin om een kopje soep moet bedelen. Een gek gezicht, maar ook krachtig. “Ik kreeg bij het maken van de serie zelfs even medelijden met mijn versie van Assad”, zegt Omari.

Met zijn werk wil Omari benadrukken dat we uiteindelijk allemaal mensen zijn; iedereen, hoe machtig ook, is kwetsbaar. Die kwetsbaarheid is juist een kracht, zegt de kunstenaar. Het zorgt ervoor dat we compassie voor elkaar hebben en voor elkaar zorgen. “Ik ben zwak. En jij, officieel de sterkste, bent ook helemaal niet zo sterk. Laten we dit vieren”, is zijn boodschap aan de figuranten uit zijn kunstwerken.

Het zijn ook mensen

Omari maakt met zijn werk ook een statement tegen de berichtgeving over vluchtelingen: “Als men nu in de media spreekt over vluchtelingen, gaat het over aantallen. Terwijl het zou moeten gaan óver de vluchtelingen: wie zijn deze mensen? Wat zijn hun verhalen?” Iedereen kan immers in een situatie terecht komen waar je moet vluchten.

En het moet gezegd: Trump als verdwaasde vluchteling ziet er niet eens zo onwerkelijk uit.

#Repost @ayyamgallery QOTD: "Although I knew little about the internal world of those leaders, the countless, intimate hours I spent with them have taught me more than I could imagine. Just as easily as everything worth defending can become defenseless, moments of absolute powerlessness can give you superpowers” – Abdalla Al Omari describing his artwork ‘The Queue’, part of the painter’s upcoming exhibition ‘#thevulnerabilityseries at Ayyam Gallery Dubai (12, Alserkal Avenue) from 22 May – 6 July 2017. http://bit.ly/2olMBnE __________ Image: 'The Queue', 2016, oil and acrylic on canvas, 160 x 210 cm #obama #putin #cameron #kimjongun #alsissi #natanyahu #alassad #iran #painting #art #AbdallaAlOmari

Een bericht gedeeld door Abdalla Al Omari (@abdalla.omari) op

#Barack #oil on #canvas 190x140cm #AbdallaOmari #painting #art #collector #Syria #Obama #homeless

Een bericht gedeeld door Abdalla Al Omari (@abdalla.omari) op

Deel
Tweet