De tentoonstellingsruimte van The Museum of Bad Art in Boston is best mooi. Foto: Magicpiano.

Altijd al schilder willen worden, maar nog nooit een penseel vastgehouden zonder een misvormde oorwurm te tekenen? Misschien heb je toch nog kans op een carrière in de kunst. In de Verenigde Staten staat namelijk The Museum of Bad Art (MOBA). Het is het enige museum ter wereld dat (bewust) uitsluitend spuuglelijke kunst verzamelt.

Het MOBA werd in 1993 opgericht door de Amerikaanse antiekverzamelaar Scott Wilson. Die kwam op het idee toen hij een op straat gevonden schilderij in huis had opgehangen, en steeds meer vrienden langs wilden komen om het gedrocht te zien. Dat schilderij – Lucy loopt in een veld met bloemen – werd het begin van een grote verzameling.

600 werken

De collectie van het museum beslaat inmiddels meer dan 600 werken en er wordt nog regelmatig ‘kunst’ aangekocht. Het nieuwste pronkstuk draagt de poëtische naam Madonna met baby. Volgens de kenners van het museum is de heilige moeder in dit stuk “bijzonder mooi geschilderd”, maar ging er iets “gruwelijk fout” bij het neerkwasten van de baby. Andere topwerken zijn Fret in bordeel en Naakte man met opvouwstoel.

Nederlands tintje

Hoewel het MOBA veel lokaal aangekochte kunst heeft, valt er ook voor Nederlandse liefhebbers iets te zien. Zo hebben ze een eigentijdse versie van Vermeers Melkmeisje.

Belachelijk?

Overigens is niet iedereen blij met het MOBA. Sommige kunstliefhebbers hebben het verwijt dat het museum serieuze kunst en kunstenaars belachelijk maakt. Bij het MOBA zeggen ze juist dat ze de kunst vieren. Ze willen laten zien hoe mensen het doorzettingsvermogen hebben om ook hele lelijke schilderijen tot het laatste detail af te maken.

Hier nog een aantal pareltjes uit de MOBA collectie.

Deel
Tweet