Foto: Youtube/Wired

Het Amerikaanse Silicon Valley, huis van techreuzen als Facebook en Google, staat bekend als het liberale hart van Amerika. Veel van de gevestigde bedrijven gaan prat op waarden als gelijkheid en tolerantie. Toch is Silicon Valley ook berucht om het seksisme dat op veel plekken aan de orde van de dag is.

Vooral vrouwen in technische beroepen krijgen het te verduren. Zij moeten zich bewijzen in een machocultuur waar 88% van de collega’s man zijn. Hoe dat seksisme eruitziet en wat dat met iemand doet, vertelden vijf vrouwelijke computertechnici in een video aan Wired.

“Mietjes”

Opvallend is hoeveel negatieve reacties de video na slechts een paar uur al kreeg. Zo zegt iemand die zichzelf James Bonds noemt: “Vrouwen zijn zulke mietjes. Jullie zijn niet de enigen met gekwetste gevoelens”. “Dit is een schaamteloos stukje anti-mannen-feminisme”, schrijft een ander. Een derde reageerder noemt de video “Een kankergezwel”.

Dat de voorbeelden van de vrouwen in de video niet iedereen overtuigen kan natuurlijk, maar het moet gezegd dat bijna alle reageerders man zijn. En verhalen over wijdverbreid seksisme in Silicon Valley zijn toch zeker niet nieuw.

Groot schandaal

Zo was er kortgeleden een groot schandaal bij taxiservice Uber. Vrouwen zouden hier systematisch seksueel lastiggevallen worden. Volgens getuigen zou de topman bovendien hebben toegegeven dat seksisme “systematisch” is in de techwereld. Ook webreus Google heeft de nodige kritiek te verduren gekregen na het uitkomen van een rapport waaruit bleek dat vrouwen structureel minder betaald krijgen. En er zijn meer voorbeelden.

In dat licht bezien zijn de felle reacties op de video misschien wel een veelzeggende bevestiging dat seksisme nog een zeer actueel probleem is, in Silicon Valley, maar ook daarbuiten.

Deel
Tweet